2. Uluslararası Organ Bağışı Afiş Yarışması

25.07.2017

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr Doğan Arslan'ın da düzenleme kurulunda ve uluslararası jüri üyesi olarak görev yaptığı, bu sene ikincisi düzenlenen ve uluslararası boyutta organize edilen Organ Bağışı Afiş Yarışmasını, üniversitemiz de vereceği dört Teşvik Ödülü ile (Tasarım ve Sanat kitapları) sponsor olarak destekliyor.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Türkiye Organ Nakli Vakfının organize ettiği “1. Uluslararası Organ Nakli Afiş Yarışması” 2015 yılında yapılmıştı. Üniversitemiz Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Görsel İletişim Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Doğan Arslan yarışmanın düzenleme kurulunda ve uluslararası jüri üyesi olarak görev almıştı.

Yarışma, teması itibariyle dünyada bir ilk olma özelliği taşımaktaydı. Yarışma sonrası hazırlanan eser kataloğu Türkiye Organ Nakli Vakfı tarafından koordine edilen International Transplant Network (ITN) projesi çerçevesinde yurtdışında yapılan bilimsel etkinliklerde binlerce yabancı katılımcıya dağıtıldı. Gerek tasarımlar gerekse yarışma fikri uluslararası alanda ve organ nakli camiasında oldukça beğeni toplamıştı.

2015 yılında yapılan bu başarılı organizasyondan sonra Türkiye Organ Nakli Vakfı yarışmanın 2.sini 2017’de de tekrarlamak için ana sponsor olmayı kabul ederken, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Organ Nakli Koordinatörleri Derneği ve Karaciğer Nakli Derneği de bu uluslararası yarışmayı düzenleyen kurum ve kuruluşlar içinde yer aldı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi de yarışmanın sağlık alanında olması ve sosyal sorumluluk içermesi sebebiyle, bu uluslararası sanat ve tasarım yarışmasına Teşvik Ödüllerini vererek yarışmayı destekledi.

Buna göre yarışmanın ödülleri şu şekildedir:

Yarışmanın 1., 2., 3. ve 3. Adet Mansiyon Ödülü, “Türkiye Organ Nakli Vakfı” tarafından verilecektir “Teşvik Ödülleri” ise İstanbul Medeniyet Üniversitesi tarafından verilecektir;

Birincilik Ödülü

6.000 TL ve Başarı Belgesi.

İkincilik Ödülü

3.000 TL ve Başarı Belgesi.

Üçüncülük Ödülü

2.000 TL ve Başarı Belgesi.

Sanat/Tasarım Kitap Seti ve Başarı Belgesi.

Sanatçı ve akademisyenlerden oluşan uluslararası jüri üyeleri aşağıda gibi oluşturulmuştur;

Prof. Niklaus Troxler (State Academy of Art and Design, Stuttgart), Prof. Piotr Mlodozeniec (Academy Fine Arts, Warsaw), Prof. Istvan Orosz (University of West Hungary, Sopron, Macaristan), Prof. Ebrahim Haghighi (Faculty of Arts, Tehran University- İran), Prof. Luba Lukova (School of Visual Art, USA), Associate Prof. Xu Li (Beijing institute of Graphic Communication, Çin), Associate Prof. Dalida Karic-Hadziahmetovic (Department Graphic Design at the Academy of Fine Arts in Sarajevo. Bona-Hersek), Prof. Dr. T. Fikret Uçar (Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü, Eskişehir), Doç. Dr. Ali Tomak ve Doç. Dr. Ali Seylan (Ondokuz Mayıs Ün. Güzel Sanatlar Fak. Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Samsun), Prof. Dr. N. Kemal Sarıkavak (Hacettepe Ün. Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Ankara), Prof. Dr. Adnan Tepecik (Başkent Ün. Sanat ve Tasarım Fak. Dekanı Ankara), Dr. Ahmet Çakıroğlu (Organ Nakli Vakfı Temsilcisi), Öğr. Görevlisi Bülent Erkmen (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar üniversitesi, Grafik Bölümü), Doç.Dr. Levent Mercin (Dumlupınar Ün. Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, Kütahya) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr Doğan Arslan

2.si düzenlenen yarışmada öğretim üyemiz Doğan Arslan yarışmanın ayrıca Düzenleme Kurulu ve Proje Koordinasyon kurullarında da yer almaktadır. Arslan, yarışmanın amacını “Yarışma, “Organ Bağışı” konusunda uluslararası alanda toplumsal farkındalığı arttırmayı ve organ nakli ile hayata dönmeyi bekleyen daha fazla hastaya fırsat sunmayı amaçlamaktadır” şeklinde açıklamaktadır.

13-20 Temmuz tarihleri arasında jürilerin çalışmaları değerlendirmesi sonuncunda ilk üç ödül alan tasarımcılara ödülleri, 6-9 Eylül 2017 tarihlerinde İsviçre’nin başkenti Cenevre’de yapılacak Dünya Organ Nakli Kongresinde verilecektir. Ödül töreninde ayrıca bütün jüri üyeleri de hazır bulunacaklardır.

Yarışmanın web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.